DONATORI

I mi imamo snove, ne uskraćujte nam budućnostIako je situacija u današnje vrijeme se nešto primjenila tj, ka pozitivu i dalje je prisutan problem da se mlade djevojke automatic fake audemars piguet classique sa svega 12-13 godine bude mlada nevesta/snaha nekome. Bez obzira da I mi imamo snove Romkinje, zbog svoje neinformiranosti iii straha ne možemo se suprotstaviti svojim roditeljima, rodbini i slično. To je možda zbog neinformiranosti o Zakonima-svojim pravima.
Ukoliko su se možda i upoznale s nekim informacijama, i dalje se ne suprotstavljaju zbog prijetnji samih roditelja, primjerice da je više nikada neće primiti u kuću, da će je se odreći. Ima i primjera kada prijete "ako nas osramotiš" ili "ako ne odeš tamo kamo ti mi kažemo" da se prijeti čak i ubojstvom!

Kada se bolje razmišlja o posljedicama ili o pretnjama koje se upućuju ženskoj djeci, teško je i povjerovati da se to nekome dogodilo. Nažalost, činjenica je da je to gotovo svakodnevica u romskim životima. Također to nije kod svih Roma,ali postoje tako nešto i dalje. Mnoge mlade djevojke radi takvih ugovorenih brakova ponekada završi u nekoj od eksploatacija.
Smatramo a i vjerujemo da se situacija može promijeniti, ukoliko se kontinuirano radi na edukaciji i ukazivanju da je to problem jer ne zna se što se može dalje dogoditi jer u pitanju je ljudski život. Zaključili smo kako je iznimno bitan čimbenik u promjeni stava roditelja zapravo promjena njihovog mišljenja, koje utječe na cijelu obitelj, pa i šire. Promjenom takvog stava želimo izazvati lančanu reakciju koja će generirati bolju budućnost mladih Romkinja.

"I mi imamo snove" Tako je organiziran i okrugli stol na kojem je prisustvovao veliki broj socijalnih radnica iz svih županija u kojima je veća koncetracija Roma, bio je predstavnik Ureda za ljudska prava, Pravobraniteljica za djecu, Pravobraniteljica za ravnopravsnost spolova, predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te predstavnici udruga. Sve sudionike nastojali smo upoznati o važnosti swiss rolex gmt-master copy uk ove teme i netoleriranju maloljetnih brakova i ugovorenih brakova maloljetnih Romkinja u inozemstvo.

Nažalost, poznata je činjenica da socijalni radnici, čak i kada znaju za ovakve probleme, ne reagiraju zbog iskaza romskih roditelja - "to je naša običajno pravo". U suradnji s predstavnicima srodnih organizacija sugerirali smo Centrima za socijalnu skrb kako ni u kojem slučaju ne smiju tolerirati maloljetničke brakove. Također, savjetovali smo ih da organiziranju kampanje u romskim naseljima, u kojima će istaknuti pozitivne primjere obitelji i roditelja s uspješnom djecom, koja su se obrazovala i na taj način si osigurala bolju budućnost.

Organizirana je tako kampanja u romskom naselju Kozari put, tom prigodom su podijeljeni leci i majice s natpisom "I mi imamo snove, nemojte nam uskratiti budućnost! Stop maloljetnim brakovima i prodaji djece!". To je ujedno i slogan cijele kampanje. Na skupu je sudjelovao veliki broj roditelja s djecom, tamo su mogli čuti razloge i važnost da svako dijete ima pravo na obrazovanje. Roditelji su pokazali interes za ovakvim projektom i imamo namjeru provoditi projekt na području cijele Hrvatske.