0 Bolja budućnost | Upoznajmo svoja prava

DONATORI

Upoznajmo svoja pravaProjekt osnaživanja žena Romkinja bio je namijenjen mladim Romkinjama, učenicama srednjih škola i studenticama romske nacionalnosti. Projekt proveden u Stubičkim toplicama i romskim naseljima. Pohađanjem dvodnevnih seminara polaznici su se suočavali sa problemima s kojima se Romkinje gotovo svakodnevno suočavaju. Iscenirali smo određene situacije na koje Romkinje nailaze u svakodnevnom životu, odnosno u javnim ustanovama i zdravstvu.

Uz svaki isceniranu situaciju postojale su i debate u kojima se moglo raspravljati o pravilnom načinu i ishodu tih situacija. Smisao radionica je bio probuditi interes mladih Romkinja za vlastitu zajednicu, kao i razvijanje osnovnih vještina za provođenje akcija. Cure su aktivno pristupale u svim radionicama, predlagavši teme za raspravu i iskazale su izniman interes za takav vid i princip učenja.

Na kraju projekta polaznice su provodile projekte u svojim zajednicama, organizirajući razna predavanja vezana za tematiku ženskog zdravlja i pravna pitanja. Interes je bio vrlo velik, stoga su organizirana predavanja u gotovo svim županijama gdje žive Romi.

Cilj projekta bio je barem djelomično ukloniti diskriminaciju koju doživljavaju Romkinje unutar zajednice, u javnim ustanovama ili zdravstvu. Nadamo se da smo uspjeli pomoći Romkinjama da razviju svijest o svojim pravima, da su naučile kako iskoristiti vlastita prava, jer upoznavanjem vlastitih prava napravljen je korak bliže emancipiranoj i slobodnoj ženi!