DONATORI

Samo u ovoj godini 16-ero djece u Hrvatskoj žrtve trgovine ljudima



MRAČNE BROJKE

U Hrvatskoj je u 2013. godini identificirana 31 žrtva trgovanja ljudima, a od toga je čak njih šesnaest bilo maloljetno! Riječ je o petnaest državljanki RH te jednoj mladoj Makedonki, doznajemo od Maje Bukše, pomoćnice ravnatelja Vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Prosječna dob žrtava ženskog spola koje su bile seksualno iskorištavane je, napomenimo, 17 godina.

U aktualnoj godini do sada je, pak, identificirano 26 žrtava trgovanja ljudima, a od toga je šesnaest osoba također evidentirano kao maloljetno. Riječ je o dvanaest djevojčica i četiri dječaka, i to o troje njih državljana Bosne i Hercegovine i trinaestero iz Hrvatske. Žrtve ženskog spola uglavnom su seksualno iskorištavane, a njihova starosna dob se kreće od 15 do 17 godina.

Siromaštvo i traume

Te strašne podatke dobili smo na upit nakon objavljenih osnovnih informacija u povodu Europskog dana suzbijanja trgovine ljudima u listopadu, kad je održan i tematski okrugli stol, na kojem je istaknuto da u mračnoj raboti manipuliranja i trgovini ljudima istaknuto mjesto imaju internet i društvene mreže kao novi trend.

Djeca žrtve trgovanja ljudima u 2013. i 2014. godini iskorištavana su u razne svrhe: podvođenje (13), iskorištavanje djece za prosjačenje – uglavnom bebe (3), radna eksplotacija (1), prisilno sklapanje braka (1), iskorištavanje djece za pornografiju (11) i ostalo (3).

Napomenula je to Bukša u priopćenju za “Slobodnu”, te dodala da kao glavne karakteristike djece žrtava možemo istaknuti činjenicu da djeca dolaze uglavnom iz siromašnih obitelji, nerijetko i disfunkcionalnih, da je niska obrazovna razina roditelja, te da su djeca žrtve počesto i bez nadzora roditelja, okružena osobama neprihvatljivog ponašanja, snižene razine intelektualnog funkcioniranja. Imaju i zabilježene probleme u ponašanju i u velikom su broju slučajeva višestruko traumatizirana, naglasila je Bukša.

– Djeca su se uglavnom iskorištavala unutar granica Republike Hrvatske, što je vezano uz novi trend unutar dvije godine, tzv. interni trafficking. Nadalje, pružanje adekvatne pomoći i zaštite žrtvama trgovanja ljudima središnji je dio sustava suzbijanja trgovanja ljudima – kazala je Maja Bukša, te istaknula da je u Republici Hrvatskoj uspostavljen sustav koji brine o interesima tih žrtava.

’Interni trafficking’

– Kad govorimo o oblicima zaštite za žrtve, pri tome mislimo na: osiguravanje sigurnog smještaja, zdravstvene i psihološke pomoći, pravne i socijalne zaštite te i osiguravanje dobrovoljnog i sigurnog povratka žrtve u zemlju podrijetla. Potrebno je naglasiti da se svakoj žrtvi, posebice djetetu, pristupa individualno, odnosno izrađuje se individualni program pomoći i zaštite. Upravo u tom području i organizacije civilnog društva imaju najvažniju ulogu. Ministarstvo socijalne politike i mladih ima sklopljen ugovor o međusobnim odnosima o vođenju nacionalnog skloništa za odrasle žrtve trgovanja ljudima i djecu žrtve trgovanja ljudima s dvjema organizacijama civilnog društva (dva skloništa; jedno za odrasle i jedno za djecu žrtve trgovanja ljudima). Dijete se, osim u nacionalnom skloništu za djecu žrtve trgovanja ljudima, može smjestiti u nekom drugom obliku alternativnog smještaja – kazala je pomoćnica ravnatelja Vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
Objavljeno 18.11.2014. u 19:15 u Slobodnoj Dalmaciji
L. Go.

Ostale vijesti

ŽIVOT BEZ NASILJA

ŽIVOT BEZ NASILJA U Terme Jezerčia Donja Stubica održan je seminar za mlade Rome „Život bez nasilja“ uz financijsku podršku Ureda za ljud... pročitaj više

Francuska iseljava 300 Roma/R

Prisilno iseljavanje Roma i Romkinja iz kartonskih naselja diljem Francuske nastavlja se ubrzanim tempom od oko 300 osoba tjedno, unatoč zimskim vrem... pročitaj više

Ljtna škola u 2014

Ključ očuvanja nacionalnog identiteta Roma, kao nacije bez zajedničke teritorije i povijesti, upravo je jezik, koji je sačuvan uprkos malom broju ... pročitaj više

Godeišnji izvještaj Udruge

bilansa Izvještaj prihoda i rashoda Udruge... pročitaj više