DONATORI

Provjerili smo kako žive Romi u HrvatskojPrema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj živi 17 tisuća Roma, ali pretpostavlja se da je broj dvostruko veći.
Zagreb, 24.10.2014., 21:04
Autor: Ivanka Čuljak
Život Roma u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)
Najveća su europska manjina, svoju državu nemaju. Žive u teškom siromaštvu, u prenapučenim i neadekvatnim prostorima. Pola romskih kućanstava nema kupaonicu, ni pitku vodu. Tek rijetki se školuju. Na međunarodni dan Ujedinjenih naroda, želi se upozoriti na predrasude, nejednakost, diskriminaciju i isključenost Roma. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kako žive Romi u Hrvatskoj.
U romskoj obitelji Selveta je šestero školaraca.
'Pošto nisam ja bila u školi volim da idu moja djeca u školu, da nešto nauče, da imaju svoj zanat, da imaju svoju diplomu da mogu raditi', rekla nam je Sadiko Selveta. .
U obitelji Ahmedović troje je školaraca. Mauricijo je sretan jer ide u školu , a kada odraste htio bi biti majstor.

I Romi imaju svoj 'Happy'!

U Hrvatskoj prema posljednjem popisu stanovništva živi 17 tisuća Roma, no pretpostavlja se da je taj broj i dvostruko veći. Većina ih nema posao, živi u dubokom siromaštvu i ne ide u školu.U osnovnu školu upisano je 5400 školaraca, srednju školu rijetki završe, a na hrvatskim sveučilištima je tek 29 studenata romske nacionalnosti.
'Nemamo godišnje završavanje Roma fakultetskog obrazovanja, pojavljuje se negdje između 3 i 4 godine jedan i tog jednog nismo u stanju zaposliti', rekao nam je Veljko Kajtazi.
Jasmina Papa, voditeljica programa socijalno uključivanje u UNDP Hrvatska, kaže da su Romi izloženi i predrasudama i diskriminaciji. A zbog toga teže pronalaze posao. Gospođa Selveta nije ih doživjela, ali svjesna je da postoje. 'Da Romi su zločesti, da kradu, da stvaraju probleme, svašta o Romima, ali to nije istina, Romi žele raditi, tvrdi.
Mario je u potrazi za poslom, predrasude ga ne brinu. Ponosan je kaže.
'Ja se ne sramim što sam Rom.', kaže Marijo Ahmedović.
Svojim odnosom prema Romima u svakodnevnom životu najbolje se možemo boriti protiv diskriminacije.

Podjeliti ću jedan komentar na ovaj video koji je napisao jedan građanin (bit ću pristojnija negoli on)
Cigani su jedni prljavi, needucirani, zaostali, zatucani i primitivni ljudi te poslje židova, najveca olos na ovom svijetu. Pljačkaju, uništavaju, uznemiravaju, drogiraju se... Kote se ko da je sutra smak svijeta, ciganka ih do 25. okoti najmanje petero, i naravno 99% njih zive na socijali tj. na teretu drzave i nas gradana jer im se neda radit ILI nemogu nac posao, ali ne zato sto su cigani vec zato sto nemaju zavrsena ni 3 razreda osnovne pa je samim time razumljivo zasto ih nijedan poslodavac nece, a ostalih 1% koji imaju novaca se bave kriminalom(citaj: droga). U javnom prijevozu ugrozavaju sve oko sebe svojim smradom i prljavstinom, neznaju se ponasat u civiliziranom okruzenju.. Ciganima bi zakonom trebalo zabranit da zive unutar 500 metara od naseljenog podrucja.. to treba ili deportirat u tri pizde materine, ili ih sve poslat na neki izolirani otok pa neka se tamo kote i pale kontenjere, dilaju drogu, razbijaju, pljackaju, tucu se itd itd...
nepismeni_rvat Prije 23 dana
Obicni paraziti koji zive na grbaci svih nas jer su nesposobni i nemaju volje da rade, stvaraju, pridonesu.. al neka bitno da se nakote u siromastvu i da kradu metalne predmete po kvartovima

Pitam se koliko je ovaj nepismeni rvat (koji sam sebe naziva), pismen. Mislim da uistini je tako kako se i predstavio. Po njegovom izražavanju vidi se koliko je odgojen, kulturan i educiran. Jedna stara izreka kaže „Nikada vam se neće narugati onaj koji je bolji od vas, već onaj koji je gori“. Ovakvi komentari nažalost štete romskoj zajednici te pridonose ono što Romi proživljavaju svaki vid diskriminacije.
Svakodnevnica Roma nažalost je daleko od idealne. Bez obzira na njihovo obrazovanje i kvalifikacije svijesni smo koliko romsku manjinu netko tko je u mogućnosti zapošljavati želi da Romkinju/Roma zaposli. Svjesni smo situacije koja je u Republici Hrvatskoj, a još ih generalizirati svih u jedno, i toliko mrženje prema toj manjini to je jadno. Treba se okrenuti oko sebe, treba se postaviti u njihovom položaju tek bi onda uvidjeli što znači biti Rom/Romkinja. Jadni ovaj nepismeni rvat, zar ne vidi što se svakodnevno događa u Hrvatskoj, da li on radi i ne živi na grbači nekog drugog? Mišljanja sam da, ako nešto radi ne bi imao vremena da piše ovakve komentare na medijske objave. Izgleda da je veći parazit od bilo kojeg Roma koji živi u Republici Hrvatskoj.

Ostale vijesti

ŽIVOT BEZ NASILJA

ŽIVOT BEZ NASILJA U Terme Jezerčia Donja Stubica održan je seminar za mlade Rome „Život bez nasilja“ uz financijsku podršku Ureda za ljud... pročitaj više

Francuska iseljava 300 Roma/R

Prisilno iseljavanje Roma i Romkinja iz kartonskih naselja diljem Francuske nastavlja se ubrzanim tempom od oko 300 osoba tjedno, unatoč zimskim vrem... pročitaj više

Ljtna škola u 2014

Ključ očuvanja nacionalnog identiteta Roma, kao nacije bez zajedničke teritorije i povijesti, upravo je jezik, koji je sačuvan uprkos malom broju ... pročitaj više

Godeišnji izvještaj Udruge

bilansa Izvještaj prihoda i rashoda Udruge... pročitaj više