DONATORI

SASTANAK MOBILNOG TIMA ZA STATUSNA PITANJAPrema istraživanjima Udruge Žena Romkinja Hrvatske „Bolja Budućnost“glavni problemi romske manjine u Republici Hrvatskoj su neriješena pitanja zdravstvenog osiguranja, stanovanja, zapošljavanja, obrzovanja, neregulirani status, ne uređena infrastruktura, bez vode, struje i dr. Romska populacija pripada najugroženoj populaciji na području Republike Hrvatske. Osim svakodnevnih problema koje muče romsku zajednicu koja živi na margini, problem je i broj Roma koji žive na ovom području.
Zbog neriješenog statusa i izjašnjavanja svoga identiteta u Republici Hrvatskoj po zadnjem popisu žive 16 975 Roma, po procjeni nekih međunarodnih institucija u Republici Hrvatskoj živi više od 40 000 Roma.
Kao glavni uzrok navedenih problema Roma je neriješeno statusno pitanje većine pripadnika romske zajednice. Naime, zbog neriješenog statusnog pitanja pripadnici romske nacionalne manjine, nemaju mogućnost rješavanja ostalih egzistencijalnih pitanja posebno mogućnosti zapošljavanja, jer zaposlen čovjek ima viziju za bolji žovot u budućnost. Veliki broj pripadnika romske nacionalne manjine ne može i nema priliku dokazivanja svojih mogućnosti i vrlina koje posjeduju obzirom da nemaju jednake uvjete i da nisu ravnoravni kao i ostalo stanovništvo. Rješavanjem statusnog pitanja romskoj nacionalnoj manjini bila bi i mogućnost rješavanja svih ostalih problema sa kojima bi se znatno poboljšali uvjeti života.
Obzirom da je problem statusna pitanja i glavni uzrok neriješenih drugih postojećih problema udruga žena Romkinja „Bolja budućnost“ je 18. 11.2013. organizirala informativnu radionicu za rješavanje ovoga problema.
Na radionici sudjelovalli su;
Gđa Natalija Ljubanović, predstavnica MUP-a
Gđa Sanja Kušić, matični ured črnomerac
Gđa Vesna Protulipac, Centar za socijalnu skrb Peščenica
Na informativnom sastanku sudjelovalo je oko 35 osoba koji su došli sa različitim pitanjima. Mnoge osobe ne mogu izvaditi nove biometrijske putovnice iz Srbije, Kosova i BiH jer se nemaju gdje prijaviti, nemaju svoje vlasništvo, nemaju sredstva za boravak u drugim zemljama.
Osim toga za rješavanje statusa u Republici Hrvatskoj potrebno je imati dovoljno sredstva za život i mora se priložiti dokaz o sredstvima. Većina njih nisu u mogućnosti priložiti takve dokaze jer se ne mogu zaposliti, a i oni Romi koji imaju uređeni status i imaju hrvatsko državljanstvo žive od socijalnih primanja i kao takvi ne mogu izdržavati svoje roditelje niti mogu garantirati za bilo koga svojeg bližnjeg.
.Druga prepreka je nepismenost i ne poznavanje latiničnog pisma. Postoje osobe romske nacionalnosti koji su odbijeni upravo radi toga.


Ostale vijesti

ŽIVOT BEZ NASILJA

ŽIVOT BEZ NASILJA U Terme Jezerčia Donja Stubica održan je seminar za mlade Rome „Život bez nasilja“ uz financijsku podršku Ureda za ljud... pročitaj više

Francuska iseljava 300 Roma/R

Prisilno iseljavanje Roma i Romkinja iz kartonskih naselja diljem Francuske nastavlja se ubrzanim tempom od oko 300 osoba tjedno, unatoč zimskim vrem... pročitaj više

Ljtna škola u 2014

Ključ očuvanja nacionalnog identiteta Roma, kao nacije bez zajedničke teritorije i povijesti, upravo je jezik, koji je sačuvan uprkos malom broju ... pročitaj više

Godeišnji izvještaj Udruge

bilansa Izvještaj prihoda i rashoda Udruge... pročitaj više